Świąteczny makownik od „powszedniego” rożni się tym, że
warstwy ciasta są cieniutkie, a maku grubsze. Przepis na ciasto pochodzi z
książki „W staropolskiej kuchni” –
gwarantujemy, że drugiego takiego nie znajdą Państwo w internecie.
Składniki na ciasto kruche – drożdżowe:
40 dkg mąki pszennej
15 dkg masła
5 dkg drożdży
3 łyżki śmietany
½ laski wanilii
2 czubate łyżki cukru pudru
15 dkg masła
5 dkg drożdży
3 łyżki śmietany
½ laski wanilii
2 czubate łyżki cukru pudru
2 całe jaja
1/3 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
40 dkg
litr mleka
40 dkg
litr mleka
15 dkg masła
¾ szklanki pszczelego miodu
laska wanilii
10 dkg niezbyt drobno posiekanych migdałów (lub orzechów)
15 dkg rodzynek
½ filiżanki usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej
4 jajka
szklanka cukru
kieliszek rumu lub koniaku
4 jajka
szklanka cukru
kieliszek rumu lub koniaku
Wykonanie:
Mak myjemy, zalewamy mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie mak odsączmy na sitku i mielimy na maszynce kilka razy.
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, utłuczoną laskę wanilii, posiekane migdały, rodzynki oraz usmażoną w cukrze skórkę z pomarańczy. Do składników dodajemy mak i całość przesmażamy przez kwadrans. Masę mieszamy, aby się nie przypaliła po czym odstawiamy do przestygnięcia.
Mak myjemy, zalewamy mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie mak odsączmy na sitku i mielimy na maszynce kilka razy.
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, utłuczoną laskę wanilii, posiekane migdały, rodzynki oraz usmażoną w cukrze skórkę z pomarańczy. Do składników dodajemy mak i całość przesmażamy przez kwadrans. Masę mieszamy, aby się nie przypaliła po czym odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie ucieramy 4 żółtka z cukrem oraz ubijamy na sztywno
pozostałe białka.
Dodajemy je do przestygniętej masy i wlewamy kieliszek dobrego rumu lub koniaku.
Dodajemy je do przestygniętej masy i wlewamy kieliszek dobrego rumu lub koniaku.
Drożdże rozpuszczamy dokładnie w trzech łyżkach lekko kwaśnej śmietany. Wszystkie składniki
na ciasto łączymy, siekamy nożem, po czym zagniatamy rękami (powinno być niezbyt
ścisłe i lśniące). Gdy jest gotowe rozwałkowujemy je cienko w kształcie
prostokąta na posypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je równomiernie farszem makowym (pozostawiając wolny margines szerokości 2
cm), zwijamy i ostrożnie przenosimy do
podłużnej formy wysmarowanej masłem i pozwalamy rosnąć przez godzinę. Aby
uniknąć spękania makownika możemy go ponakłuwać widelcem.
Gotową roladę wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika.
Po około 45 minutach makownik powinien być gotowy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz