piątek, 13 grudnia 2013

Niech żyją Włochy! Spaghetti alla Puttanesca


Potrzebujemy:
500 g makaronu spaghetti
jedną puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

2 ząbki czosnku
łyżkę odsączonych kaparów
słoik (ok 30 g) anchois w oliwie
1 lub 2 świeże papryczki chilli
pęczek natki pietruszki
8 czarnych oliwek bez pestek
2 puszki krojonych pomidorów pelati
cytrynę


Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy wyciśnięty czosnek, kapary i anchois. Następnie dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili oraz grubo posiekane łodyżki natki pietruszki – pozostałą część pietruszki zostawiamy do dekoracji. 
Składniki smażymy od 2 do 3 minut mieszając. Następnie wrzucamy tuńczyka i oliwki, mieszamy, po czym wlewamy pomidory. Sos mieszamy aż zgęstnieje.  Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowe danie posypujemy pietruszką.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz