Składniki:
pierś z indyka
brzoskwinie
cebula
śmietana 36%
sól, pieprz, papryka słodka, curry
sok z cytryny
sok pomarańczowy - opcjonalnie
masło klarowane
Wykonanie:
Filet z indyka marynujemy solą, pieprzem, papryką słodką - po czym zostawiamy na 3 lub 4 godziny w lodówce. Po tym czasie smażymy go z każdej strony na maśle klarowanym.
Podsmażone mięso wstawiamy zawinięte w rękawie do pieczenia do piekarnika rozgarznego do 180 stopni na około godzinę.
Pokrojoną cebulę smażymy na maśle klarowanym, dodajemy brzoskwinie, sól oraz curry.
Gdy składniki się przesmażą wlewamy śmietanę, pozostały sok z brzoskwiń, doprawiamy do smaku cytryną oraz - opcjonalnie - sokiem pomarańczowym. Całość blendujemy.
Po upieczeniu indyka, kroimy go w plastry i serwujemy z brzoskwiniowym sosem oraz miętą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz