piątek, 24 stycznia 2014

Jabłkowo - cynamonowe ciasto z kaszki kukurydzianej


Składniki:
100 g kaszki kukurydzianej
200 g mąki pszennej
100 g bułki tartej
100 g cukru pudru
500 ml pełnotłustego mleka
3 duże jajka
100 g płynnego miodu
50 ml oliwy
100 g rodzynek
100 g suszonych fig
500 g twardych jabłek
szczypta cynamonu, łyżeczka soli
skórka starta z 2 cytryn

Wykonanie:
W misce mieszamy kaszkę kukurydzianą, przesianą mąkę pszenną, bułkę tartą oraz cukier.
W osobnej misce łączymy jajka, miód i oliwę. "Mokre" składniki dodajemy do suchych i starannie mieszamy, następnie wrzucamy pokrojone figi, rodzynki, skórkę z 2 cytryn, cynamom, sól oraz obrane jabłka pokrojone w małą kosteczkę.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Jeśli góra zbyt szybko zacznie się rumienić należy przykryć ją folią aluminiową.
Rewelacyjne na ciepło :):)

Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliviera "Włoska wyprawa Jamiego"! Polecamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz