wtorek, 13 sierpnia 2013

Pyszna pizza




Składniki na ciasto:
/3 porcje/ 
- 300 g mąki włoskiej PŻ2
- 180 ml wody
- 9 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 6 g soli
- 1 łyżka oliwy


Wykonanie: 
Mąkę odważyć, przesiać przez sito. Drożdże i cukier rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody do uzyskania jednolitej konsystencji. Osobno rozpuścić sól w niewielkiej ilości wody.
Wszystkie składniki połączyć dodając oliwę oraz letnią wodę. Ugnieć ciasto, a następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą część  rozwałkować na cienką warstwę o średnicy 25 cm. Wyłożyć na uprzednio przygotowaną blachę posmarowaną niewielką ilością oliwy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.


 Składniki na wspaniały sos: 
- przecier pomidorowy z włoskich pomidorów pelatti Cirio Passata 
- 1 łyżeczka oliwy 
- zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano

Wykonanie:  
Wszystkie składniki połączyć razem. Na przygotowanym cieście rozprowadzić przygotowany sos pomidorowy, a następnie ułożyć dowolne składniki farszu (np. szynkę, pieczarki, cebulę, paprykę) oraz pokrojony w drobną kostkę ser mozarella. Całość posypać oregano.
Pizzę umieścić w piekarniku, piec 15 minut




                                                              Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz