Składniki na ciasto:
/3 porcje/
- 300
g mąki włoskiej PŻ2
- 180 ml wody
- 9 g
drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 6 g
soli
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Mąkę odważyć, przesiać przez sito. Drożdże i cukier rozpuścić w niewielkiej ilości letniej
wody do uzyskania jednolitej konsystencji. Osobno rozpuścić sól w niewielkiej ilości wody.
Wszystkie składniki połączyć dodając oliwę oraz letnią
wodę. Ugnieć ciasto, a następnie ciasto podzielić na trzy
części. Każdą część rozwałkować na cienką warstwę o średnicy 25
cm. Wyłożyć na uprzednio przygotowaną blachę posmarowaną
niewielką ilością oliwy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.
Składniki na wspaniały sos:
- przecier pomidorowy z włoskich pomidorów pelatti
Cirio Passata
- 1 łyżeczka oliwy
- zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć razem. Na przygotowanym cieście rozprowadzić przygotowany sos
pomidorowy, a następnie
ułożyć dowolne składniki farszu (np. szynkę, pieczarki, cebulę, paprykę) oraz pokrojony w drobną kostkę ser mozarella. Całość posypać oregano.
Pizzę umieścić w piekarniku, piec 15 minut
Pizzę umieścić w piekarniku, piec 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz