piątek, 23 sierpnia 2013

Jak dbać o sztućce?






Noże, widelce, łyżeczki... Myte w pośpiechu lądują w koszykach i szufladach. Nie przyglądamy im się za często. Dopiero, gdy goście pojawiają się na horyzoncie niepozornie polerujemy widelce. A wystarczy chwila - i będziemy cieszyć się błyszczącym kompletem sztućców na co dzień.


1. Zaraz po użyciu umyj sztućce w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, żeby usunąć resztki jedzenia. Następnie delikatnie przetrzyj suchą ściereczką. W ten sposób wyeliminujesz ślady wody powstałe na powierzchni.
2. Aby podkreślić blask sztućców, wystarczy do gorącej wody dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Dzięki temu pozbędziesz się również uporczywych plam. Po kilku minutach sztućce należy wypłukać i wytrzeć do sucha.
3. Tak samo należy umyć noże, a następnie wytrzeć je do sucha  lub pozostawić do wyschnięcia na ściereczce.
4. W celu zapewnienia nożom pełnej ochrony, należy przechowywać je w bloku kuchennym lub plastikowej osłonce. Jeżeli trzymasz noże w szufladzie, oddziel je od reszty sztućców i zabezpiecz ostrza, owijając je grubym papierem lub tekturą.
5. Do krojenia składników używaj deski. Nigdy nie krój na marmurowym lub granitowym blacie kuchennym. W ten sposób tylko zniszczysz ostrze noża.

Autorką porad jest Keya Modessa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz