Najważniejszy
jest dobór mięsa - kupujmy tylko ze sprawdzonego źródła. Pytajmy sprzedawcę o
informację – skąd pochodzi mięso (polskie, duńskie, szwedzkie), czy jest z
młodej czy starej sztuki. Młoda sztuka nadaje się na pieczeń a starsza np. na
pasztet (pamiętajmy, że młode mięso to
takie, którego waga nie przekracza ok. 1.7 kg).
Sprzedawca powinien nas zapewnić że mięso jest dojrzałe po uboju (co oznacza, że leżakowało w chłodni przez określony czas w temperaturze od 0 do 4 stopni).
Żeby karkówka była soczysta należy ją zamarynować! Najlepiej 3 dni przed grillowaniem.
Sprzedawca powinien nas zapewnić że mięso jest dojrzałe po uboju (co oznacza, że leżakowało w chłodni przez określony czas w temperaturze od 0 do 4 stopni).
Żeby karkówka była soczysta należy ją zamarynować! Najlepiej 3 dni przed grillowaniem.
W jaki sposób? Już podpowiadamy!
Marynata warzywno winna:
Składniki:
- tarkowana na wiórki włoszczyzna
- przyprawy i zioła
- odrobina cukru lub miodu
- dobrej jakości oliwa z oliwek
- szklanka białego lub czerwonego wina
- kieliszek wódki lub ginu
- musztarda
- sok z cytryny
Wykonanie:
Włoszczyznę zalewamy oliwą, dodajemy szklankę octu, białego lub czerwonego wina (możemy je zastąpić nalewką z tarniny lub wiśni), kieliszek wódki lub ginu oraz musztardę, sok z cytryny i przyprawy oraz zioła (zgniecione ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, cząber, bazylię, rozmaryn, szałwię, czubrycę, paprykę). Całość delikatnie dosładzamy cukrem lub miodem. Nie bójmy się skosztować marynaty i skorygować jej smak dodając składniki według uznania.
Mięso marynujemy w lodówce od 2 do 5 dni w naczyniu szklanym lub metalowym. Możemy też używać specjalnych woreczków z zamknięciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz