Składniki:
2 duże jaja
3 dag masła do ciasta
1/4 l mleka
1/4 l wody
sól
20-25 dag mąki pszennej
4 dag masła klarowanego do smażenia
Wykonanie:
Jaja ubijać na pianę dodając po trochu mleka, wody i mąki. Lekko posolić, dodać masło i nabierając łyżką wazową, lać na patelnię. Smażyć z dwóch stron.
Z podanych proporcji otrzymamy około 15 naleśników.
A teraz garść porad ku smakowitości babcinych naleśników :)
- Istotna jest kolejność dodawania składników. Najpierw całe jaja ubijamy
trzepaczką dodając trochę mleka lub mleka zmieszanego z wodą. Następnie mąkę
pszenną, szczyptę soli i w końcu roztopione masło.
- Konsystencja naleśników powinna być taka, żeby ciasto łatwo rozlewało
się na patelni. Jeśli będzie za gęste powinniśmy dodać trochę mleka. Jeśli za
rzadkie, najlepiej odlać trochę ciasta i rozrobić je na nowo.
- Zanim zaczniemy smażyć – rozgrzejmy patelnię i wsypmy na dno trochę soli. Gdy się wypiecze – należy ją wysypać, zaś dno posmarować pędzelkiem z masłem. Dzięki temu naleśniki nie będą przywierać i przypalać się. Nie należy wlewać ciasta na zimną patelnię!
- Zanim zaczniemy smażyć – rozgrzejmy patelnię i wsypmy na dno trochę soli. Gdy się wypiecze – należy ją wysypać, zaś dno posmarować pędzelkiem z masłem. Dzięki temu naleśniki nie będą przywierać i przypalać się. Nie należy wlewać ciasta na zimną patelnię!
Gotowe naleśniki składamy w kwadrat, układamy na półmisku, przykrywamy,
wstawiamy do piekarnika na chwilę i podajemy posypane cukrem lub konfiturą.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz