Każdy z nas czasami czuje potrzebę, żeby osłodzić sobie życie -zwłaszcza, kiedy jesień dobija się do okien. A, żeby było ciekawie i jeszcze smaczniej proponujemy cukry smakowe, które łatwo przyrządzimy samodzielnie we własnym domu.
Cukier cynamonowy: kilka kawałków kory cynamonowej
utrzeć w moździerzu
i przesiać przez sito. Tak przygotowany proszek zmieszać z cukrem i zamknąć szczelnie w słoiku, bądź puszce. Kawa z dodatkiem cynamonowego cukru z pewnością Was rozgrzeje!
Cukier różany: do słoika lub puszki nasypać 100 gram cukru i skropić go 10 kroplami olejku różanego. Całość utrzeć w moździeżu, przesiać i szczelnie zamknąć. Różana słodycz cudownie koponuje się z maślanymi ciasteczkami i herbatką... Mmm... czujecie jak pachnie?
i przesiać przez sito. Tak przygotowany proszek zmieszać z cukrem i zamknąć szczelnie w słoiku, bądź puszce. Kawa z dodatkiem cynamonowego cukru z pewnością Was rozgrzeje!
Cukier różany: do słoika lub puszki nasypać 100 gram cukru i skropić go 10 kroplami olejku różanego. Całość utrzeć w moździeżu, przesiać i szczelnie zamknąć. Różana słodycz cudownie koponuje się z maślanymi ciasteczkami i herbatką... Mmm... czujecie jak pachnie?
Cukier waniliowy: do słoika lub puszki puszki włożyć 1–2 laski wanilii i zasypać cukrem pudrem, bądź cukrem krystalicznym i szczelnie zamknąć. W miarę zużywania cukru waniliowego należy dosypywać świeżego. Jeżeli lasek wanilii używamy od dłuższego czasu to trzeba je wymienić na świeże, a zużyte można użyć np. gotując je w mleku, bądź śmietance. Jeśli zależy nam na intensywniejszym aromacie wanilii, należy świeżą laskę wanilii pociąć na drobne kawałeczki i utrzeć w moździerzu z cukrem, bądź kilkoma ziarnami ryżu. Utartą wanilię należy umieścić w słoiku, dosypać cukru i szczelnie zamknąć. Waniliowy aromat będzie cudownie podkreślał smak kawy, herbaty czy gorącej czekolady...
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz