Kwiaty w
naszej diecie obecne są od wieków. Korzystamy z nich, na przykład przy wypieku
pączków z konfiturą z płatków róży czy też w codziennym gotowaniu. Kalafiory i
brokuły są przecież pąkami kwiatów kilku podgatunków kapusty. Kwiatowym
warzywem są również karczochy, których jadalną częścią jest tzw. serce, czyli
dno kwiatowe nierozwiniętych pąków.
Zanim zacznie się jeść kwiaty należy nauczyć się rozpoznawać czy są jadalne. Niektóre trujące rośliny są podobne do tych, które można bezpiecznie spożywać. Niektóre piękne i pachnące kwiaty, które nawet z nazwy zachęcają do spożycia absolutnie nie powinny być przez nas zjadane. Należą do nich m.in. groszek pachnący, irys czy wilcza jagoda. Z kolei niektóre kwiaty lub kwiatostany można zjadać nawet wtedy, gdy pozostałe części rośliny są trujące. Tak jest na przykład w przypadku czarnego bzu, akacji czy tulipanów. Pamiętajmy też, że nie wszystkie części jadalnych kwiatów mogą być wykorzystane w kuchni.
Zanim zacznie się jeść kwiaty należy nauczyć się rozpoznawać czy są jadalne. Niektóre trujące rośliny są podobne do tych, które można bezpiecznie spożywać. Niektóre piękne i pachnące kwiaty, które nawet z nazwy zachęcają do spożycia absolutnie nie powinny być przez nas zjadane. Należą do nich m.in. groszek pachnący, irys czy wilcza jagoda. Z kolei niektóre kwiaty lub kwiatostany można zjadać nawet wtedy, gdy pozostałe części rośliny są trujące. Tak jest na przykład w przypadku czarnego bzu, akacji czy tulipanów. Pamiętajmy też, że nie wszystkie części jadalnych kwiatów mogą być wykorzystane w kuchni.
Nie używamy
też kwiatów z kwiaciarni czy sklepów ogrodniczych! Najlepsza jest samodzielna
ekologiczna hodowla. Na początek sięgnijmy po sprawdzone odmiany – róże,
lawendę, chabry.
Wiele potraw
można przygotować z użyciem kwiatów suszonych dostępnych w specjalistycznych
sklepach zajmujących się tylko sprzedażą jadalnych kwiatów. Zainteresowanych kolorem na talerzu odsyłamy
też do fachowej literatury – atlasów roślin i książek kucharskich z przepisami
na kwiatowe uczty. Najlepiej kierować się nie intuicją, ale wiedzą - jeśli nie
potrafimy ze stuprocentową pewnością zidentyfikować danego gatunku należy zrezygnować z jedzenia.
Zawsze kierujmy się zasadą – to, co na
talerzu musi być w stu procentach bezpieczne i jadalne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz