Polska na przestrzeni
lat była i jest – zaraz po Rosji - największym producentem żyta na świecie.
Niestety, chleb który kupujemy i spożywamy najczęściej jest albo mieszany
(pszenno-żytni) z bardzo małym dodatkiem żyta lub z całkowitym jego brakiem,
barwiony celem oszukania konsumenta lub uśpieniem jego uwagi. Produkcja
pieczywa z mąki żytniej wymaga czasu, odpowiedniego reżimu technologicznego a
nie produkcji na skróty - dla własnej wygody. Dzisiejsza reklama i skracanie
procesów technologicznych dla wygody producenta lansuje pieczywo pszenne jasne,
które pod względem wartości odżywczych daleko odbiega od właściwości
zdrowotnych żyta.
W porównaniu z pszenicą, ziarno żyta zawiera więcej składników mineralnych – potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu. Pieczywo żytnie wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Sprzyja namnażaniu się w jelitach korzystnych bakterii i hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych. Wartość biologiczna białka żyta jest wyższa od białka pszenicy a zawartość błonnika pokarmowego, bardzo ważnego w naszej diecie, jest również wyższa w życie niż pszenicy.
W porównaniu z pszenicą, ziarno żyta zawiera więcej składników mineralnych – potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu. Pieczywo żytnie wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Sprzyja namnażaniu się w jelitach korzystnych bakterii i hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych. Wartość biologiczna białka żyta jest wyższa od białka pszenicy a zawartość błonnika pokarmowego, bardzo ważnego w naszej diecie, jest również wyższa w życie niż pszenicy.
Badania wykazały, że chleb
żytni spożywany na śniadanie pomaga utrzymać prawidłową wagę.
Syci na dłużej niż chleb pszenny, dzięki czemu później odczuwamy głód i jest on
mniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz