wtorek, 4 lutego 2014

Grzybowe gołąbki wegetariańskie

 
 
Składniki na gołąbki:
- 1 włoska kapusta,
- 2 woreczki kaszy gryczanej,
- 300 g suszonych podgrzybków,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- przyprawy: sól, pieprz,
- masło klarowane do smażenia
 
Składniki na sos:
- 500 ml gęstej śmietany (najlepiej 36%),
- 2 łyżki mąki,
- przyprawy: sól, pieprz
 
Wykonanie:
Przygotowanie potrawy zaczynamy od wegetariańskiego farszu. Suszone grzyby namaczamy w gorącej wodzie (najlepiej zrobić to dzień wcześniej), gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w plasterki. Pamiętajmy, by nie wylewać wody z gotowania, gdyż przyda się nam do doprawienia farszu i zrobienia sosu!

Grzyby smażymy na maśle razem z drobno posiekaną cebulką. Dodajemy ugotowanej kaszy gryczanej i całość podlewamy wodą z grzybów. Zagotowujemy. Gdy kasza odparuje i ostygnie, dodajemy do niej ubite jajko, bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Gołąbki te smakują wyśmienicie, gdy są przygotowane z kapusty włoskiej. Najpierw usuwamy tzw. głąb, wybieramy najdelikatniejsze liście z główki i parzymy około 10 minut. Po ostygnięciu, nakładamy farsz i zwijamy ciasno. Gotowe gołąbki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu.

Na koniec przygotowujemy aromatyczny sos grzybowy. W szklance rozrabiamy gęstą śmietanę, mąkę oraz wodę po grzybach. Wszystko przelewamy do garnka z gołąbkami i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Czekamy aż sos zgęstnieje.

Gołąbki te bardzo dobrze smakują jako przystawka z pieczywem, ale równie dobrze z ziemniakami jako danie główne.

 
Smacznego :)!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz