- 1 surowa kiełbasa chorizo (ok. 200 g) pokrojona w plasterki lub paski,
- musztarda dijon,
- miód,
- pomidorki koktajlowe (300 g) pokrojonych na pół,
- 3 dymki lub 1 obrana szalotka, pokrojone w cienkie plasterki,
- sól morska i świeżo zmielony pieprz,
- oliwa extra vergine,
- ocet balsamico,
- posiekane listki z małego pęczka świeżej natki pietruszki (może być bazylia albo mięta),
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki,
- pieczywo tostowe ,
- opcjonalnie: ser kozi oraz szynka pata negra,
- masło klarowane,
- mix sałat (lodowa, rukola, masłowa, radichio) wg upodobań
Wykonanie:
Plasterki chorizo smażymy na patelni na maśle klarowanym, tak długo aż kiełbasa będzie chrupiąca. W tym czasie rwiemy umytą i osuszoną sałatę, kroimy pomidorki cherry oraz cebulkę (może być gruby szczypior ). Pokrojone warzywa wkladamy do salaterki i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Z oliwy ,octu balsamicznego, miodu oraz musztardy robimy sos (0,100 oliwy, miód do smaku,
2 łyżki musztardy, ocet balsamico 3-4 łyżki-kwestia własnego smaku). Warzywa mieszamy z sosem
i chorizo. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę (centymetrową) i grillujemy na pozostałym tłuszczu od smażenia chorizo z dodatkiem czosnku .Powstałe grzanki mieszamy z sałatą. Na górę sypiemy posiekaną natkę pietruszki i częstujemy gości.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz