środa, 8 stycznia 2014

Babeczki z czekoladą i bananami



Składniki:
3 jajka
120 g masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 g mąki
100 g cukru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 banany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli

Wykonanie:
Masło rozpuścić (najlepiej w wodnej kąpieli) i zostawić do przestygnięcia, czekoladę pokroić na drobne kawałki. Banany obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę. W misce roztrzepać jajka, dodać schłodzone masło, ekstrakt z wanilii oraz banany i wszystko razem wymieszać łyżką. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz czekoladę (wszystko mieszać łyżką).
Następnie wszystkie składniki (z obydwu misek) połączyć i wymieszać starając się nie rozdrobnić bananów. Tak przygotowanym ciastem wypełnić małe foremki do pieczenia babeczek do ¾ wysokości. Foremki ustawić na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut
w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz