piątek, 26 lipca 2013

Weekendowy sorbet lawendowy



                                                                  
 składniki:
/4 porcje/
- 2 łyżki lawendy (same kwiaty)
- 2 szklanki wrzątku
- szklanka cukru
- 2 łyżki wódki
- 1 łyżka soku z cytryny

wykonanie:
Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Napar przecedzamy, rozpuszczamy w nim cukier i dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do miski i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy zamarznie na brzegach (po około godzinie), mieszamy całość trzepaczką. Ponawiamy zamrażanie i miksowanie, aż sorbet nabierze gładkiej konsystencji. Jeśli zastąpimy wodę śmietaną stworzymy cudowne lawendowe lody.
Pamiętajmy, aby kwiaty użyte do przepisu pochodziły ze specjalistycznego sklepu lub samodzielnej hodowli.
 


* Lawenda może być używana zarówno do dań wytrawnych - doskonale uzupełnia smak tymianku i rozmarynu, jak i słodkich - wspaniale komponuje się z różą i fiołkiem. Jest bardzo aromatyczna, więc trzeba uważać, aby nie zdominowała smaku potrawy


Przepis pochodzi z książki "Kwiatowa uczta".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz